Ekstrakorporal shockwaveterapi (ESWT) forbedrer helingsprocessen efter korsbåndsrekonstruktion med hamstringsener

Studie påviser at Shockwaveterapi fremskynder healing efter operation af korsbånd

Shockwaveterapi til at fremskynde healing efter en operation for korsbåndsskade? – Ja tak!
 
Nyt studie påviser, at fokuseret shockwave forbedrer healing væsentligt for patienter med ACL-rekonstruktion

 

Resumé:
Formål: Beslutningen om tidspunktet for tilbagevenden til sport efter rekonstruktion af det forreste korsbånd (ACL) er kompleks og afhænger af mange faktorer, herunder objektivt testet fysisk og psykologisk parathed samt biologisk heling. Formålet med denne undersøgelse var at undersøge indflydelsen af gentagen ekstrakorporal shockwave-terapi (ESWT) på varigheden af tilbagevenden til sport, de kliniske resultater og MRI-resultater efter ACL-rekonstruktion med sene fra hamstrings (HT).

Materiale og metoder: I denne prospektive kontrollerede undersøgelse blev alle patienter med akutte ACL-rupturer behandlet med ACL-rekonstruktion med HT.

Patienterne blev randomiseret i to grupper (Gruppe A: ESWT-gruppe; Gruppe B: kontrolgruppe). Patienter i ESWT-gruppen modtog fokuseret shockwave-terapi 4, 5 og 6 uger efter ACL-operationen. Opfølgningsundersøgelser inklusive IKDC-score, Lysholm-score, VAS og evaluering af tilbagevendelse til sports-tidspunkter blev udført 3, 6, 9 og 12 måneder efter operationen.

Der blev udført en MRI-undersøgelse 12 måneder efter operationen, og modning af graften (signalintensitetsforhold (SIR)) samt karakteristika for femorale og tibiale tunneller (knoglemarvsødem, tunnelfluid) blev vurderet.

Resultater: I alt blev 65 patienter (27,65 ± 7,07 år; 35 mænd / 30 kvinder) inkluderet i denne undersøgelse. Det gennemsnitlige tidspunkt for tilbagevenden til sportsaktiviteter med ”vendinger” var 27,92 uger (±2,99) i ESWT-gruppen og 42,64 uger (±5,18) i kontrolgruppen (p <0,001). I ESWT-gruppen nåede 31 patienter (mod kontrolgruppen: n = 6) “aktivitetsniveauet før skaden”, mens 6 patienter (mod kontrolgruppen: n = 22) ikke nåede dette niveau inden for 12 måneder efter operationen. IKDC-scoren, Lysholm-scoren og VAS viste signifikant forbedring i ESWT-gruppen sammenlignet med kontrolgruppen for alle tidspunkter (p <0,001). Det gennemsnitlige SIR i ESWT-gruppen var 1,81 (±0,88), mens kontrolgruppen viste et gennemsnitligt SIR på 2,68 (±1,04) (p <0,01).


Konklusion: Dette er det første studie, der undersøger virkningen af gentagen ESWT på ACL-rekonstruktion med kliniske resultatmålinger, herunder varigheden af tilbagevenden til sportsaktivitet og en MRI-opfølgningsundersøgelse. Parametre for tilbagevenden til sport, kliniske scores og modning af graften blev signifikant forbedret i ESWT-gruppen. Studiet påviser at brug af ESWT gør at man vender hurtigere tilbage til at kunne dyrke sport. Studiet har stor klinisk relevans, da ESWT er en omkostningseffektiv behandlingsmulighed uden relevante bivirkninger


Tal med en af vores fysioterapeuter om shockwaveudstyr til din klinik

Produkt kontakt

Del dette indlæg

Er du interesseret i mere information, kan du booke en gratis og uforpligtende demo af behandlingsudstyr til din klinik – kontakt os herunder.

Book en gratis demonstration
Det er helt uforpligtende!