Shockwaveterapi som behandlingsmetode mod spasticitet

Shockwaveterapi som behandlingsmetode mod spasticitet
Til årets Skandyspas holdte den canadiske underviser og læge dr. Rajiv Reebye, foredrag om de flotte resultater, der kan opnås ved at benytte shockwaveterapi som behandlingsmetode mod spasticitet.

Dette studie bekræfter at shockwave er en effektiv behandlingsmetode i forbindelse med at reducerer spasmer i muskler.


Resumé

Formål:
Dette systematiske review undersøger interventionsstudier, der anvender ekstrakorporal shockwaveterapi (ESWT) ved muskelspasticitet efter slagtilfælde med særlig vægt på sammenligning af to forskellige typer radiale (rESWT) og fokuserede chokbølger (fESWT).
Metoder: PubMed, PEDro, Scopus og EBSCOhost databaser blev systematisk søgt. Undersøgelser offentliggjort mellem årene 2000 og 2019 i impact factor-tidsskrifterne og tilgængelige i den engelske fuldtekstversion var berettiget til inklusion. Alle kvalificerede artikler blev klassificeret i forhold til deres videnskabelige pålidelighed og metodiske kvalitet ved hjælp af PEDro-kriterierne. PRISMA-retningslinjerne blev fulgt, og registreringen på PROSPERO-databasen blev gennemført.

Resultater:
I alt 17 artikler blev gennemgået af en samlet prøve på 303 patienter (alder: 57,87±10,45 år og varighed af slagtilfælde: 40,49±25,63 måneder), som blev behandlet med ESWT. Nylige data bekræfter både en subjektiv (spasticitet, smerte og funktion) og objektiv (bevægelsesområde, postural kontrol, muskulær udholdenhed, muskeltonus og muskelelasticitet) forbedringer for spasticitet efter slagtilfælde.
Den gennemsnitlige forskel, der viste klinisk forbedring, var: ∆=34,45 % af karakteren for f-ESWT og ∆=34,97 % for r-ESWT, der giver en lidt bedre effekt af r-ESWT (∆=0,52%) for spasticitet (p<0,05), og ∆=38,83 % af vinkelgrader for f-ESWT og ∆=32,26 % for r-ESWT, der bestemmer den mere gavnlige effekt af f-ESWT (∆=6,57 %) for bevægelsesområde (p<0,05), og ∆=18,32 % for f-ESWT og ∆=22,27 % for r-ESWT hvilket giver en lidt bedre effekt af r-ESWT (∆=3,95%) for alfa motorneuron excitabilitet (p<0,05). Den gennemsnitlige PEDro-score var 4,70±2,5 point for f-ESWT og 5,71±2,21 point for r-ESWT, således en overordnet evidenskvalitet på moderat (“fair” for f-ESWT og “god” for r-ESWT). Tre undersøgelser i f-ESWT og fire i r-ESWT opnåede Sacketts karaktersystems højeste niveau 1 af evidens.

Konklusion:
Studierne bekræfter effektiviteten af ESWT til at reducere muskelspasticitet og forbedre motorisk restitution efter slagtilfælde.

Tal med en af vores fysioterapeuter om shockwaveudstyr til din klinik

Produkt kontakt

Del dette indlæg

Er du interesseret i mere information, kan du booke en gratis og uforpligtende demo af behandlingsudstyr til din klinik – kontakt os herunder.

Book en gratis demonstration
Det er helt uforpligtende!